Hva er utveksling?

Lokal tid: 00:34  Norsk tid: 15:34 

Utveksling er forandring. 

Det er spennende, lærerrikt, brutalt, vondt, fargerikt på mange forskjellige måter, skummelt og fantastisk. Det er så utrolig mye nytt som blir kastet mot deg – mennesker, kulturer, meninger, skikker, opplevelser, følelser.

Før man pakker sakene sine og setter seg på flyet er forventningene skyhøye. Man gleder seg kanskje helt hinsides, kanskje man er stressa – men man sitter uansett dagen lang og fantaserer om hvordan livet kommer til å forandre seg. Så kommer man seg endelig ned dit, dit man har hatt planer om å dra så sinnsykt lenge – og plutselig møter du deg selv i døra og du får realiteten trykket opp i trynet. Man føler seg alene og rådvill, man vet ikke hvor man skal gjøre av seg – men man vet at det blir bedre, at ting etterhvert vil gå seg til.

Uveksling er å lære å stole på seg selv og på andre mennesker. Du blir kastet ut i en ny hverdag, der du får tildelt en helt ny familie som skal være dine over en lang periode. Disse ukjente menneskene må man lære seg og stole på, man må sette sin lit til noe helt ukjent og satse på at de vil ta deg imot når du går på snørra. Man lærer seg og åpne seg for en helt ny mamma, en ny pappa og ofte en haug nye søsken også. Man lærer seg at det faktisk er mulig og bestemme seg for å bli komfortabel, bestemme seg for å sette seg hvor man vil i sofaen og bestemme seg for at det er greit å ta en banan fra kjøleskapet når man er sulten. Man lærer seg å stole på nye oppgivelser og tilpasse seg alt det nye.

Utveksling er tanker. FY FADERRULLAN. Du tenker absolutt hele tiden, alltid. Er man ved bevisstheten, jobber hodet konstant med å analysere alt. Om det er greit å si dette, om det er greit og reagere slik. Du tenker på det nye språket, den nye familien, hvordan alt er så annerledes fra alt du er vandt til og så tenker man kanskje mest på hvordan man i det hele tatt skal klare og takle alt dette på best mulig måte. Man tenker på den nye skolen, de ukjente menneskene som kanskje kommer til å ende opp som dine beste venner. Man overtenker alt – og ligger gjerne våken en natt eller to eller ti, hvor man dikter opp samtaler mellom deg og hun jenta i matten du har tenkt å bli venn med. Man tenker på hva som er lurt og si, hvordan det er lurt og oppføre seg og om hun faktisk liker deg – det kan jo bare være noe du innbiller deg?

Utveksling er følelser. Alle verdens følelser kastes mot deg på en og samme gang, med forventninger om at du skal kunne klare og holde hodet over vannet og svømme i land. Det er de sinnsykt god følelsene som tilhøreinghet, mestring, glede, pågangsmot og forelskelse – i både mennesker og landet du bor i. Det er også de kjipe følelsene av usikkerhet, savn, ensomhet og redsel – for alt det ukjente og alt det du forlot. Og la meg ikke glemme humørsvingningene du blir utsatt for av din egen kropp. Det er en evig lang, jævlig berg-og-dal-bane som gjør deg så sliten. I det ene øyeblikket er du over the top lykkelig og lever i nuet – i det andre øyeblikket krøller du deg sammen i fosterstilling i senga og hulker.

Utveksling lærer deg og sette pris på ting. Den trikketuren på vei til skolen eller den skiva med brunost du aldri tenkte stor over før? Det er noen av tingene man savner mest, de små tingene som ble tatt som selvfølger før. Man lærer seg og sette pris på små gleder og små øyeblikk. Når man drar på utveksling tror jeg de fleste utvikler en sinnsyk nasjonalfølelse. Selvom ikke alle er like glade i å gå på fjelltur og trykke nesa ned i mosa for å lukte den deilig lukta – savner nok alle slike ting i løpet av et utenlandsopphold. Jeg vet hvertfall om ei jente som skal gå hele Norge rundt og lukte på all den mosa hun klarer å finne når hun kommer hjem!

Utveksling er ståpåvilje. Det lærer deg og ikke gi opp, selvom man ikke ser lyset i tunnelen. Man lærer seg på en måte og være sin egen motivator, når man ikke har mamsen eller papsen tilgjenglig døgnet rundt. Man ender opp med og gi seg selv et par spark i rumpa – og stå på til man er fornøyd. Man kommer til å møte på mange utfordinger som det er umulig og forbrede seg på. Dette er året man vokser opp og blir selvstendig. Dette er året man blir kjent med seg selv på et enda dypere/bredere nivå. Dette er kanskje året man finne seg selv, som det så fancy heter? Man møter verden på egenhånd i en alder av 16-18 år og sånt no lærer man en ting eller to fra. Utveksling er tøft, men også så vanvittig vakkert.

IMG_9090

 

Utveksling er vanskelig å forklare. Det å sitte her og skulle sette ord på hvordan dette halve året har vært, er jævlig vanskelig. Man må liksom oppleve det selv for og skjønne fult og helt hva dette dreier seg om. Man må selv ha opplevd alle oppturene og nedturene for å kunne utrykke hva utveklings er. Og ikke engang da er det enkelt, fordi hver og en av oss har vår unike opplevelse av det hele. Man får perspektiv. På tiden – hvor fort og hvor sakte den kan gå. På forhold – hvor vanskelig det kan være å opprettholde vennskap, hvem som faktisk er der for deg uansett og hvordan det er og savne noen helt hinsides. På hvor heldig man er som har fått muligheten til å vokse opp i et av verdens tryggeste og rikeste land – og hvordan man ikke på langt nær har satt pris på akkurat det før nå. Man har opplevelser i bagasjen som nesten ingen av vennene hjemme i Norge har – og når man setter seg på det flyet hjem, har man hatt en opplevelse of a lifetime.

Jeg har nå vært i Australia i over 8 mnd – og jeg har ikke fått med meg halvparten av dette livet enda. Likevell føler jeg at jeg har opplevd mer enn nok til å skrive dette innlegget – og før jeg dro visste hvertfall ikke jeg at jeg kom til å få så mye kunnskap om livet etter så kort tid. Til alle dere som vurderer og dra på utveksling; dette er helt vilt – på alle mulige måter. Så ja, send inn den søknaden, kyss kjæresten farvel, gi venner og familie en ekstra god klem og hopp i det!

Man går gjerne skikkelig å trynet et par ganger, men det er så jævlig verdt det! 

xx Marie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s